Můžete si koupit

1673. Kabinet pro biskupa

Přejít do e-shopu

1673 | Kabinet pro biskupa

Arcidiecézní muzeum Olomouc, Galerie

Z důvodu stavebních prací v Arcidiecézním muzeu byla výstava ukončena k 31. lednu 2021.

3. 12. 2020 – 31. 1. 2021

Tizian, van Dyck, Veronese, von Aachen a další slavná jména z proslulé kroměřížské obrazárny jsou k vidění v olomouckém Arcidiecézním muzeu. Návštěvníkům výstava představuje nejen obrazové skvosty, ale také jim přiblížuje sběratelství 17. století se všemi svými specifiky. Výstava nazvaná 1673 | Kabinet pro biskupa volně navazuje na loňskou výstavu o životě a díle biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna.

"Letopočet v názvu – 1673 – je pro arcibiskupskou sbírku klíčovým. V tomto roce totiž biskup Karel z Lichtensteinu-Castelcorna koupil od obchodníků z Kolína nad Rýnem Franze a Bernharda Imstenraedtových obrazový kabinet, který neměl na uměleckém trhu tehdejší střední Evropy obdoby," říká autor výstavy Miroslav Kindl.

Online vernisáž uvidíte zde či na muzejní Facebooku:

Výstava představí jednotlivé obrazy sbírky i jejich osudy před tím, než se společně sešly v imstenraedtovském kabinetu. Kabinet začal vznikat už v padesátých letech 17. století, když se Franzi Imstenraedtovi a jeho strýci Everhardovi Jabachovi podařilo zúčastnit dražby uměleckých děl po popraveném anglickém králi Karlu I. Imstenraedt během aukce nakoupil velké množství obrazů a soubor postupně rozšiřoval o další kusy. Z dosud neznámých důvodů se ji však rozhodl v 60. letech prodat. Nabídku dostal také rakouský císař Leopold I. Ten sbírku ale nekoupil, a tak kolínským obchodníkům nezbylo nic jiného než hledat jiného kupce. Toho našli až v roce 1673 v osobě olomouckého biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna. I přes několik dalších potíží, z nichž některé se dostaly až před zemský soud, se vzácný kabinet – tentokrát již biskupský – dochoval v jen mírně umenšeném počtu do dnešní doby.

V Olomouci budou od prosince k vidění více než dvě desítky děl z této kolekce. Ta sestává nejen z obrazů, ale obsahuje také například alba kreseb, které návštěvníci výstavy rovněž budou moci obdivovat. Na příkladu této sbírky tak autoři výstavy představí celý fenomén sběratelství 17. století.


Dnešní otevírací doba

Arcidiecézní muzeum Olomouc 10.00-18.00
Muzeum moderního umění 10.00-18.00
Arcidiecézní muzeum Kroměříž 8.30 - 18.00

Sobota | 20. 4. 2024

Dnes je otevřeno


Pokladna otevřená út–ne 10-18 hodin, Rezervace na pokladna@muo.cz
telefon: 585 514 241

8 Otevřených výstav

Přihlásit se k odběru novinek

 
© MUZEUM UMĚNÍ OLOMOUC 2022