Kontakt pro novináře:

MÍSTO: Muzeum moderního umění – Galerie
KURÁTOŘI: Barbora Kundračíková, Jakub Frank
PŘEKLAD: AZ Translations, Lucie Melicharová
ZVLÁŠTNÍ HOSTÉ: Mykola Ridnyi, Mirosław Bałka, Habima Fuchs, Wilhelm Sasnal, Mark Ther, Sarah Dobai a další
GRAFICKÝ DESIGN: Petr Šmalec

Na problematické či bolestné momenty středoevropských dějin a formování osobní i sdílené identity se soustředí Kino střední Evropa – projekce, kterou zahajuje Muzeum umění Olomouc ve čtvrtek 2. 6. 2022 jako součást výstavy Domov a svět.

Ve filmech a videoprojektech se autoři obracejí k otázkám kulturního odcizení (Wilhem Sasnal), vyhnanectví (Mark Ther) či sociální deprivaci (Sarah Dobai). Tematizují také vlastní hledání domova – v produkci Muzea umění Olomouc vzniká nové dílo Habimy Fuchs reflektující prvotní mýtus evropské civilizace, vyhnání z ráje. Návštěvníci budou mít také možnost získat další vhled do imaginativního a tvůrčího světa Mirosława Bałky, hlavního hosta výstavy Domov a svět.

Projekce reaguje i na aktuální situaci na Ukrajině. Úvodní edice nese název Umění ve stavu ohrožení a patří současným ukrajinským autorům. „Je to určitě nejpalčivější část programu nejen proto, že reaguje na aktuální situaci – přímo tematizuje středoevropskou historickou zkušenost.“ říká kurátorka Barbora Kundračíková.

Ruská invaze začala 24. února 2022, ale ukrajinská společnost žije v ohrožení posledních osm let, od anexe Krymu a hybridní války v oblasti Donbasu. „Edice I představuje výběr videoprací a filmových esejů ukrajinských umělců a filmařů, které v tomto období vznikly. Zamýšlejí se nad řadou témat: dopadem propagandy a válečné destrukce, bytí v traumatizujícím prostředí, humanitární a ekologickou katastrofou. Zatímco některé z nich zobrazují probíhající události, jiné přehodnocují historické narativy, případně nastiňují dystopické perspektivy,“ vysvětluje autor výběru, Mykola Ridnyi. Projekce navazuje na projekt Film of Emergency připravený ve spolupráci s Národní galerií v Sofii. Další uvedení plánuje Kunstraum München.

Projekce navazuje na projekt Film of Emergency připravený ve spolupráci s Národní galerií v Sofii. Další uvedení plánuje Kunstraum Munchen.

Grey Horses (2016, 38), režie Mykola Ridnyi
People Who Came to Power (2015, 17’), režie Oleksiy Radynski, Tomáš Rafa
Diorama (2018, 12’), režie Zoya Laktionova
Clanking, Dispute, Hammering and Gurgling (2020, 10’), režie Daniil Revkovskiy a Andriy Rachinskiy